top of page

Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld keert terug in 2023

Vanaf 30 augustus drie weken te zien in Koninklijk Theater Carré, Amsterdam. Vervolgens op tournee in Groningen, Rotterdam en Heerlen


Het Grootste Zwanenmeer ter wereld uit China zal vanaf 30 augustus 2023 drie weken te bewonderen zijn in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en vervolgens op tournee in Groningen, Rotterdam en Heerlen. Op initiatief van Stardust Theatre, producent van dit indrukwekkende balletfeest, heeft de Engelse topchoreograaf Derek Deane diens prachtige versie van het Grootste Zwanenmeer ter Wereld nieuw leven ingeblazen met het Shanghai Ballet. De scenes met 48 zwanen – twee keer zoveel als normaal – zijn van een ontroerende schoonheid.

Deze imponerende versie van het Zwanenmeer was zes jaar geleden in Nederland te zien en werd door publiek en pers omarmd met lovende kritieken:


“Adembenemend… buitenaards… ontroerende schoonheid… pure lyriek, breekbaar met veel gratie … virtuoos

Een groot loepzuiver Zwanenmeer… Als een perfect impressionistisch schilderij…

Dit is het Zwanenmeer zoals het moet zijn en zoals je het zelden ziet”


Ook internationaal oogstte het Shanghai Ballet furore waarmee het een sterke reputatie uitbouwde.

Choreograaf Derek Deane zegt zelf over zijn meesterwerk: “Het is nog ontroerender en poëtischer. Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt”


Zonder de authenticiteit van het Zwanenmeer aan te tasten heeft de voormalig artistiek leider van The English National Ballet met zijn adembenemende choreografie een prachtig hoofdstuk aan deze balletklassieker toegevoegd.


Het iconische ballet met een tijdloos verhaal over goed en kwaad spreekt nog steeds tot de verbeelding.


De fragiele ballerina’s vormen een betoverend, homogeen geheel, dat in uitstraling en perfectie niet onder doet voor het Bolshoi of Mariinsky Ballet of The Royal Ballet in London. Derek Deane: “Dat was ook mijn grote leerschool. Als solist stond ik op de planken met Rudolf Nureyev en Margot Fonteyn. Ik werkte er in de gouden jaren met choreografen als Sir Frederick Ashton en Kenneth MacMillan. Al die ervaringen uit die tijd heb ik kunnen toepassen in deze versie van het Zwanenmeer.”


Derek Deane’s belangrijkste uitdaging was, zegt hij, om de Chinese danseressen en dansers hun emoties te laten uiten en hun dans te verenigen met de muziek van Tsjaikovski. “Muziek is de basis van alles bij klassiek ballet. Als dat samengaat ontstaat er een magie die ontroert en je hart raakt.”


China toont hiermee aan dat het ook op het gebied van het klassieke ballet tot de wereldtop behoort en het Shanghai Ballet vleugels heeft gekregen.Speellijst:


30 augustus t/m 17 september


20 september t/m 24 september


26 september t/m 1 oktober


4 t/m 8 oktober
Comentarios


bottom of page