50 jaar
cultuur & entertainment
Henk van der Meijden zette in de jaren '60 van de vorige eeuw zijn eerste stappen in de wereld van het live entertainment. Dankzij van der Meijdens visie en talent groeide Stardust uit tot een producent van vele succesvolle topshows in binnen- en buitenland. Ontdek hieronder het verhaal van Henk van der Meijden en Stardust!
Jaren '60
Nadat Henk van der Meijden in 1966 bij het Tsjaikovsky Festival met jury voorzitter David Oistrakh gezien had hoe de 17-jarige Emmy een finale plaats veroverde in dit meest prestigieuze klassieke festival ter wereld, vierde hij dat in het Concertgebouw met Emmy Verhey, Christiaan Bor en haar leermeester Herman Krebbers. Het was het begin van een tournee onder de titel Avond der Violen en tevens de start van Henk van der Meijden als theaterproducent.
In 1967 organiseerde Henk van der Meijden in het Koninklijk Theater Carré het Wereldballetfestival met uit New York The Harlem Dance Theatre van Arthur Mitchell en The New York Harlem Ballet.
Uit Londen presenteerde hij The Royal Ballet met stersolisten Margot Fonteyn en Rudolf Nurejev. Zij dansten in Carré o.m. Giselle. In Carré bracht Van der Meijden Rudi van Dantzig in contact met Nurejev. Nurejev had Van der Meijden in Barcelona toevertrouwd dat hij na alle Zwanenmeren en Giselles nu verlangde naar modern werk, een nieuwe uitdaging!
Van der Meijden stelde hem voor het Van Dantzig ballet Monument voor een Gestorven Jongen te dansen. Nurejev was meteen geïnteresseerd. Tijdens een optreden van Nurejev in Carré werden daartoe de eerste plannen met Van Dantzig gemaakt.
Bij een tweede bespreking in het Scala van Milaan werden spijkers met koppen geslagen. Van der Meijden trad nu ook op als Nurejev’s impresario en presenteerde in het RAI Theater het Nationale Ballet met Rudolf Nurejev in Monument voor een Gestorven Jongen. Er volgden tevens voorstellingen in België en Duitsland. De basis was gelegd voor een unieke samenwerking van Nurejev en Het Nationale Ballet.
Onder de vleugels van Van der Meijden werden er ook voorstellingen gerealiseerd met Rudolf Nureyev, Margot Fonteyn en het Nationale Ballet met o.a. Giselle.
Van geheel andere orde, doch artistiek net zo hoogstaand was de samenwerking met Ramses Shaffy en Liesbeth List.
In 1968 bracht Van der Meijden Ramses en Liesbeth voor het eerst samen in het theater. Samen schitterden zij wekenlang op vrijdag en zaterdag avond met elke dag 2 shows in de kleine zaal van het Concertgebouw, begeleid door Louis van Dijk, Rogier van Otterloo en John Engels. Hierna volgde een grote landelijke tour.
Zeer succesvol waren eveneens de Abend in Wien concerten in het Concertgebouw en talrijke theaters in Nederland, met o.a. grootheden als Robert Stolz, Margit Schram en Rudolph Schock.
Jaren '70
In 1971 opende Van der Meijden met partner Wout van Liempt (o.m. impresario van Wim Kan) de Rotterdamse Ahoy met het Russisch Staatscircus met sterclown Oleg Popov.
Het immense succes met zo’n tienduizend bezoekers per voorstelling leidde in 1973 tot een grote speelserie van het Russisch Staatscircus. Voor het eerst in 12 jaar was er weer circus in Theater Carré. Het werd een mega-succes.
In 1979 keerde het Russisch Staatscircus weer terug met een nieuw programma met de legendarische clown Nikolajev. Na uitverkochte zalen in Carré volgde een grote Nederlandse tournee.
Van der Meijden’s liefde voor het klassieke ballet leidde tot voorstellingen van het Mariinsky Ballet (het voormalige Kirov Ballet) met het debuut van de toen 19-jarige Mikhail Baryschnikov.
Er werden meer grote gezelschappen geëngageerd zoals de Wiener Staatsoper en het Russische Staats Symfonie Orkest onder leiding van de befaamde dirigent Svetlanov (Concertgebouw en tournee).
Met de legendarische prima ballerina Galena Ulanova presenteerde Van der Meijden een Pas de Deux Festival met sterren van het Russisch ballet.
Jaren '80
Na het succes met grote internationale producties volgden optredens van Vera Lynn, Yves Montand, Charles Trenet, Tony Bennett, Nana Mouskouri, James Last, Ennio Morricone, Lionel Hampton en vele andere grote namen.
In 1984 werd in Carré voor het eerst het nu zo befaamde Wereldkerstcircus geproduceerd door Van der Meijden en Wout van Liempt. In december 2019 werd het 35-jarig jubileum gevierd.
In 1987 startte Van der Meijden een jarenlange samenwerking met Het Groot Chinees Staatscircus. Voor het eerst bracht Stardust de voorstellingen in een tent. In China speelde men tot dan alleen in theaters. Er volgden decennia lang voorstellingen in Nederland, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Denemarken en Frankrijk (o.a. drie maanden in het fameuze Cirque d’Hiver Parijs).
In 1987 vond de eerste concertreeks van Tom Parker & The New London Chorale plaats met o.a. Vicky Brown. Het ongekende succes zou tot en met 2004 voortduren.
In 1989 produceerde Stardust de eerste, zelf gecreëerde internationale musical A Night at the Cotton Club met Madeline Bell en Ruth Jacott en geregisseerd door de Amerikaan Billy Wilson.
Jaren '90
Na het warme onthaal van A Night at the Cotton Club brengt Stardust meer zelf gecreëerde internationale musicals, zoals het door Van der Meijden geschreven Josephine over het leven van Josephine Baker.
Deze productie, eveneens geregisseerd door Billy Wilson, ontving juichende kritieken. Na Nederland volgden tournees in België, Duitsland en Oostenrijk. De eveneens door Van der Meijden geschreven shows The Sound of Motown, The Glory of Gospel en Mahalia over Mahalia Jackson volgden.
In 1992 kopen Van der Meijden, Joop van den Ende en zakenman Benoit Wesley het Circustheater in Scheveningen. Na een ingrijpende verbouwing van ruim 25 miljoen gulden gaat in 1993 Andrew Loyd Webber's The Phantom of the Opera feestelijk in premiere. De show zou ruim drie jaar lopen.
In 1997 produceert Stardust na het succes van de eerste Nederlandse Grease – De Musical de eerste Nederlandse productie van de hitmusical Annie! Het succes van de show bracht de productie naar het Victoria Palace Theatre in Londen.
Grote producties volgden, zoals The Gershwins® Porgy and Bess® (in volledig Amerikaanse bezetting), Het Chinese Xian Ballet, La Cage aux Folles, Carmina Burana, West Side Story, e.a.
In 1993 gaat het Weltweihnachtscircus Stuttgart van start, dat inmiddels is uitgegroeid tot het meest succesvolle circusprogramma van Europa.
Jaren '00
Het jaar 2000 werd spectaculair ingezet met een grote speelserie van het Mariinsky Ballet & Orkest in het RAI Theater.
Stardust richtte zich op de grote internationale balletgezelschappen, zoals in 2002 het Bolshoi Ballet met het eigen Bolshoi Orkest (totaal 250 personen in Carré), het Ballet van Maurice Béjart, met de maestro himself in de finale. Het Nationaal Ballet van Cuba met de legendarische Alicia Alonso en Compaña Antonio Gades.
Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld – een idee van Henk van der Meijden – werd gecreëerd i.s.m. het Tsjaikovsky Perm Ballet, dat van 2003 tot en met 2011 met regelmaat tournees verzorgde in Nederland, België en Duitsland.
Stardust creëerde in heel Europa (Parijs, Berlijn, Wenen, Kopenhagen, Madrid, Barcelona) voorstellingen van het Groot Chinees Staatscircus, zoals Confucius, Ying Yang, Asiana, ZENsation, Ovations, Hans Christian Andersen en Pirates Pirates.
Jaren '10
Met Cirque Stiletto weet Stardust Circus zang, dans en variété samen te brengen in een sexy burlesque omlijsting. Ellen ten Damme verraste het Nederlandse publiek met een wow-performance, waarin haar zangkunsten en acrobatische stunts door pers en publiek met superlatieven werden overladen.
De snelste illusionist ter wereld Hans Klok wordt onder de vleugels van Stardust uitgebouwd tot een van de paradepaardjes van de Nederlandse entertainment wereld. Cicusacts, grote setpieces en moderne choreografieën maken van elke show een verrassende ervaring. De grootste illusieshow ter wereld innoveert seizoen na seizoen op technisch en creatief vlak met nog nooit eerder vertoonde creaties. Met wereldwijde tournees en optredens is Hans Klok een van de meest succesvolle illusionisten ooit.
Ook op het vlak van ballet innoveert Stardust. Het publiek zoekt steeds meer naar 'once in a lifetime' ervaringen. Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld wordt in een nieuw jasje gestopt door Derek Deane – voormalig Creative Director van het English National Ballet en choreograaf van ENB’s Swan Lake in the Round in The Royal Albert Hall.
De nieuwe versie van Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld wordt uitgevoerd door het Shanghai Ballet en trekt wereldwijd volle zalen.
Jaren '20
Tijdens de wereldwijde coronapandemie zit Stardust niet stil en is het nieuwe internationale samenwerkingen aangegaan. Het grote publiek toont steeds meer belangstelling voor immersieve totaalervaringen en Stardust heeft met de huur van de prachtige Matadero in Madrid voor de komende tien jaar een prachtig vlaggenschip gecreëerd waar zij samen met haar Spaanse partners innoverende digitale tentoonstellingen presenteert.
Na een ingrijpende verbouwing, van maar liefst twee jaar, en een miljoeneninvestering, gaat in maart 2022 Madrid Artes Digitales open met een productie over het leven en werk van Gustav Klimt. Daarna volgt Tutankamon, dat na een vliegende start in Spanje, in 2023 en 2024 Europa en de rest van de wereld verder zal gaan veroveren. ‘The last days of Pompeï’ is aangekondigd als volgende MAD-productie.
Na twee jaar afwezigheid keerden de Kerstcircussen terug...en hoe! Grootser en spectaculairder als ooit tevoren en met een bezettingsgraad van 99% gingen het 36ste Wereldkerstcircus en het 28ste Weltweihnachtscircus de boeken in als de best bezochte edities ooit.
2023 is ook het jaar van transitie. Henk van der Meijden en Monica Strotmann zullen het stokje van hun bedrijf over dragen aan de nieuwe Stardustgeneratie, onder leiding van hun dochter Elisa van der Meijden. Het internationale hoofdkantoor zal verhuizen naar een nieuwe locatie en ook de Kerstcircustraditie zal zich met de uitbreiding naar nieuwe Duitse steden in de komende jaren verder ontwikkelen.