top of page

Grootste Zwanenmeer in Wenen

Wenen met de kerst… Het is een droom voor velen en die droom wordt nog sprookjesachtiger gemaakt door de aanwezigheid van Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld deze decembermaand in ‘de parel aan de Donau’. De zwanen verschenen op magische wijze op een wel erg speciale plek: De Nationale Bibliotheek van Oostenrijk (deze viert dit jaar zijn 650 jarig bestaan). De pronkzaal -die recht uit de wereld van Harry Potter lijkt te komen- werd door keizer Karel VI opgetrokken en herbergt zo’n 200.000 historische volumes.


De zaal is een van de mooiste architecturale parels ter wereld en maakt deel uit van het Hofburg complex (de woonst van o.a. Keizerin Sisi) waar vandaag de dag o.a. het parlement is gevestigd. Het is sinds de uitvinding van de filmcamera verboden om in deze haast heilige plek beeldopnames te maken… tot vandaag. Dankzij een nauwe samenwerking tussen Stardust's Marketing Manager Jasper Gasia en sleutelbewaarder Monika Prischl geschiede een unicum: 50 zwanen leken uit de bladzijden van een historisch boek te rijzen en gleden als over ijs over de marmeren vloeren van de spectaculaire setting, onder het oog van zijne hoogheid Karel VI die met een eeuwige glimlach het spektakel leek goed te keuren.


De eerste commerciële beelden ooit van deze unieke plek, in combinatie met de gracieuze choreografie van onze spectaculaire liefdesvogels waren onweerstaanbaar voor de wereldpers. ABC News in Amerika sprak van “…a historic and flabergasting spectacle to never forget!”, nationaal persbureau ITAR in Rusland omschreef het als “танцующие снежинки” (dansende sneeuwvlokjes) en in het avondnieuws van Japan op de openbare omroep NHK werd het spektakel als “時代を超越した美しさのイメージ” omschreven (een beeld van tijdloze schoonheid). 50 news-outets en meer dan 110 publicaties wereldwijd hadden het vol lof over het kunnen van de getalenteerde ballerina’s.


“De schoonheid van dit unieke ballet in samenspel met de tijdloze elegantie van de architectuur zorgt voor een idealistische sereniteit die haast verslavend werkt” vertelde Jasper Gasia aan Reuters “één seconde lijkt een eeuwig moment, één beweging een oneindige waterval van gratie. Het hypnotische effect zorgt voor een scène waar je wel naar moet kijken. Het doet me dan ook veel plezier dat de hele wereld kwam kijken naar deze unieke voorstelling. Enkele minuten lang deelde iedereen hier in een grens- en geloofsoverstijgend moment, dat zal ook thuis in mensen hun woonkamers zo voelen. Het maakt me haast nog blijer dat de fotografen tijdens de eerst 30 seconden gewoonweg foto’s vergaten te maken, zo transcenderend was de opvoering… haast een dagdroom. Gelukkig vonden ze de shutter knop voor het einde weer terug want anders zouden de kranten erg leeg blijven (lacht luidop). Het bedenken en organiseren van dit soort momenten is steeds een eer, je mag dingen verwezenlijken die anderen als onmogelijk bestempelen.”




bottom of page